http://ari-magazin.com/resimler/banner/tuerkiyemfm.jpg

Türkce
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

AKP'den sosyal medya atağı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı protestoları sırasında "Twitter denen bir bela var, yalanın daniskası burada" demişti. Ancak Türk basınında yer alan haberlere göre, AKP karşı atağa geçerek, aralarında Twitter’ın da bulunduğu sosyal medya platformlarının gücünü kendi lehine çevirmeyi planlıyor. Bu gücü özellikle yerel seçimler için kullanmaya hazırlanan partinin, Türkiye genelinde toplam 6 bin kişilik bir sosyal medya ekibini görevlendirdiği belirtiliyor.

Kent araştırmacısı Yaşar Adanalı, "Sosyal medya Gezi Parkı protestoları sırasında o kadar başarılıydı ki bağımsız medyaya ihtiyaç duyulmadı bile. Bu da Türk hükümetini epey kızdırdı" diye konuşuyor. Ana akım medyanın hükümetin kontrolünde olduğunun protestolar sırasında açıkça su yüzüne çıktığını vurgulayan Adanalı, "Medya, son yıllarda sürekli ve güçlü bir biçimde sermaye ilişkilerinin etkisinde kaldı. Ancak sosyal medya, Facebook ve Twitter’daki mikro blogları kontrol etmek kolay değil" diye konuşuyor.

‘Hükümet daha aktif olacak’

Adanalı, AKP’nin sosyal medyanın gücünü gördüğünü, merkezî yapılanmadan uzaklaşan ve sosyal medyayı kullanan bir muhalefetin AKP'nin sağlam iktidarını sarsabileceğini fark ettiğini belirtiyor. Hükümetin imajının son dönemde anti demokratik bir yönde değiştiğini ve bu nedenle hükümetin Twitter ve Facebook’u yasaklamasının ihtimal dışı olduğunu kaydeden Adanalı, "Hükümet tek çözümün bu platformlarda bizzat aktif olmak olduğunu gördü" diye konuşuyor.

Adanalı’ya göre; sosyal medya kullanımının önemi, yaklaşan yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler de dikkate alındığında daha çok su yüzüne çıktı. Zira bu platformlardan kararsız seçmeni etkileme imkânı bulunuyor. Adanalı, AKP’nin iyi bir propaganda faaliyeti yürütülmesinden emin olmak istediği için 6 bin gönüllüden oluşan sosyal medya ekibini kurduğunu kaydediyor. Adanalı "Böyle bir proje yüksek bir maliyet ve kesinlikle birkaç firmanın işbirliği ile ancak gerçekleştirilebilir. Muhtemelen hükümet, büyük bir iletişim ağı kuracak bir halkla ilişkiler firmasını görevlendirdi" diyor. Görevlilerin AKP gençlik gruplarından da oluşabileceğini belirten Adanalı, pek çok sahte profilin de açılacağı tahmininde bulunuyor. Twitter’da 20 euroya 10 bin takipçi satın almanın mümkün olduğunu ifade eden kent araştırmacısı, hükümetin çok daha aktif olacağını ve belli konulara hâkim olacağını düşünüyor.

Siyaset bilimci ve sosyolog Yaşar Adanalı

‘Tüm siyasetçiler için vazgeçilmez’

Taksim Dayanışma Platformu sözcüsü şehir plancısı Tayfun Kahraman da Deutsche Welle’ye verdiği demeçte, AKP’nin yeni kampanyasına şaşırmadığını belirtiyor. Kahraman "Türk politikacıları, sosyal medyanın gücünü gördü. Zira sosyal medya, basın ve televizyondan daha fazla takip ediliyor. Son yıllarda bu platformlar, en büyük iletişim aracı haline geldi. Sosyal medyanın gücü özellikle de Gezi Parkı protestoları sırasında görüldü" diye konuşuyor.

Kahraman sosyal medyanın, sadece aktivist ve protestocular için önemli olmadığını, sadece Başbakan Erdoğan için değil tüm politikacılar için vazgeçilmez olduğunu düşünüyor ve ABD Başkanı Obama’nın seçim kampanyasını neredeyse tamamen internet üzerinden yürüttüğüne dikkat çekiyor.

©Deutsche Welle Türkçe

Senada Sokollu / Başak Demir

Editör: Beklan Kulaksızoğlu

Facebook`ta Paylaş
ari-magazin.Com