http://ari-magazin.com/resimler/banner/tuerkiyemfm.jpg

Türkce
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Dünya’nın en büyük bira şenliği: OKTOBERFEST

1827’de Mora isyanın sırasında Pilos’taki Navarin limanında batırılan Osmanlı gemilerinin toplarından eritilen bronzla yapılan Münih’teki “Oktoberfest” meydanındaki Bavaria heykelinin altında bugün birayı fazla kaçıranlar ayılmak için dinleniyor.

ARI / MÜNİH / Ahmet İNCEL

12 Ekim 1810’da Bavyera Kralı 1. Ludwig ile Sachsen-Hildburghausen Prensesi Therese evlenmişti. Krala yaranmak isteyen banker Andreas von Dall’Armi 17 Ekim 1810’da düğün şerefine Münih’teki “Wiese” (Çayırlık) meydanında bir at yarışı düzenledi. Bu yarış öncesi düzelenen geçit töreninde şimdiki dev bira çadırlarının anası sayılan bir savaşta ele geçirilmiş bir Türk yeniçeri çadırı da sergilendi. Kralın çok hoşuna giden bu at yarışı büyük ilgi görünce her yıl tekrarlamaya karar verdiler. İşte o günün düğün kutlamasından bugün Dünya’nın en büyük bira festivali ortaya çıktı. Her yıl Ekim’de iki haftalığına düzenlenen bu festival bazı aralıklarla bugüne kadar 180 kez yapıldı. Kral I. Ludwig 1850 yılında şenliğin yapıldığı meydana Bavyera’yı temsilen yaklaşık 20 metre yüksekliğinde “Bavaria” adli Tanrıça heykelini yaptırttı.

Osmanlı’dan kopmak isteyen Yunanistan’a yardıma gelen İngiltere, Rusya ve Fransa’nın ortak donanması 20 Ekim 1827’de Pilos’taki Navarin limanında Osmanlı-Mısır donanmasına baskın yaptı. Müttefik gemileri üç saat top yağmuruna tutarak Osmanlı-Mısır gemilerini batırdı. Batan gemiler daha sonra Yunanistan Kralı Otto tarafından denizden çıkartırılarak, topları eritilip bronz olarak Avrupa’ya satıldı. Bu bronzun büyük bir bölümünü satın satın Bavyera Krallığı bir çok heykelde olduğu gibi “Bavaria” heykelinin yapımında, özellikle kafa bölümünde sembolik olarak bu bronzları kullandı. Duvarında “Günümüzden gelecek kuşaklara şükran ve ödül” ibaresi ile ünlü anıttın önündeki yeşil alanda, bugün bira şenliğinde içkiyi fazla kaçıranlar ayılana kadar yatıyorlar. Yine anıt önünde geceleri yeni kuşağın sık sık tecavüz teşebbüsleri yaşanıyor.

31 hektarlık alana yayılan ‘Oktoberfest” (Ekim Şenliği)’ne Dünya’nın değişik ülkelerinden her yıl yaklaşık 6 milyon ziyaretçi gelirken, 1985 yılında 7,1 milyonla ziyaretçi rekoru kırıldı. Aynı anda 105 bin kişinin oturarak birasını yudumlama şansı olduğu bu şenlikte her yıl 1600’ü garson olmak üzere 12 bin kişi çalışıyor. 14 dev ve 21 küçük bira çadırının bulunduğu şenlikte, sadece “Hofbraeu” çadırı bile on bin kişiye hizmet verebiliyor. Her yıl ortalama olarak 6 milyon litre bira içilirken, 500 bin kızarmış tavuk, 110 öküz ve 25 bin ton balık yeniyor. 16 gün süren şenlikte ortalama ciro ise 450 Milyon Euro’yu buluyor. Bu şenlik için özel olarak bir Oktoberfest birası mayalanır, bu bira hem tat hem de alkol bakımından biraz koyu renkli ve serttir. Bira fiyatları ise her yıl artarak bu yıl yaklaşık bir litre alan ‘Mass” denilen bardak başına 9,80 Euro’ya kadar çıktı. Benzin fiyatları 1950 ile 2010 yılları arasında yüzde 347 artarken, litre bira fiyatı yüzde 942 artmış.

Olimpia Looping” adlı beş adet 360 derecelik dönüşü olan raylarıyla ünlü raylı sistem gibi son derece modern atraksiyonların bulunduğu şenlikte, sekseni hareketli tesislerden oluşmak üzere toplam 200 atraksiyon bulunuyor. Bira şenliğinde teknik kazalar pek yaşanmazken, güvenlik güçleri bazen içkiyi fazla kaçıranların çıkardığı kavgalar, sarkıntılıklar, tecavüze yeltelenmeler, yankecilik gibi olaylarla baş etmekte zorlanıyor.

16 günde 1000 ton çüpün toplandığı şenlikte toplam 1800 tuvalet bulunuyor, tuvaletleri kullanmayıp dışarı ihtiyacını görmeye kalkanlar 5 Euro ceza ödemek zorunda kalıyor.

Facebook`ta Paylaş
ari-magazin.Com