http://ari-magazin.com/resimler/banner/tuerkiyemfm.jpg

Almanca
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Beiträge

Arif Taşdelen:” Babam, oğlunu seçemedi”

 

Arif Taşdelen:” Babam, oğlunu seçemedi”

 

Bavyera Parlamentosu’na seçilen ilk göçmen kökenli milletvekili Arif Taşdelen (SPD) yerel seçimlerde yabancıların oy hakkı olmamasını eleştirirken “kardeşim Bayreuth Belediye Meclisi’ne seçilirken, 40 yıldır o kentte yaşayan babam oğluna oy veremezken, altı aydır o kentte yaşayan AB vatandaşının oy hakkına sahip olması adaletsizliktir” dedi. 

 

Ahmet İNCEL / MÜNİH

 

Türk-Alman Dostluk Federasyonu Friedrich Ebert Vakfı ile birlikte bir açık oturum düzenledi. “Çeşitlilik politikayı belirliyor” adı altında düzenlenen açık oturuma Bavyera Parlamentosu’na seçilen ilk göçmen kökenli milletvekili Arif Taşdelen (SPD) ve Münih Belediye Meclisi Yeşiller Grup Başkanı Gülseren Demirel konuşmacı olarak katıldı. Anna-Lena Koschig’in moderatörlüğünü yaptığı açık oturumda Taşdelen politikaya atılışının sebebi olarak eski başbakanlardan Helmut Kohl’ü gösterdi.  Taşdelen “1984 yılında o zamanki başbakan Helmut Kohl’e kızarak gidip SPD’ye üye oldum. Yani ona tepkim beni politikacı yaptı, bugün Bavyera Parlamentosu’na ilk göçmen kökenlini girmesinde payı var. ” dedi. Gülseren Demirel’in “yıllardan beri bu kentte yaşayan Türk vatandaşları yerel seçim hakkı olmamaları nedeniyle yaşadıkları semt meclislerin bir değişiklik önergesi verme hakkına bile sahip değiller” deyince Arif Taşdelen kendi ailesinden bir örnek verdi. Taşdelen “Kardeşim Bayreuth Belediye Meclisi üyesidir. Seçimlerde kırk yıldır Bayreuth kentinde yaşayan babam Türk vatandaşı olduğu için kendi oğluna oy vermezken, altı aydır bu kentte yaşayan bir AB ülkesi vatandaşı oy hakkına sahip. Bu bir adaletsizliktir” dedi

 

ÇİFTE VATANDAŞLIK ZATEN VAR

Çifte vatandaşlık konusunda CSU’nun tavrını anlamakta zorlandığını belirten Arif Taşdelen “aslında onlar kabul etmek istemese de şifte vatandaşlık zaten var. Araştırmalara göre Almanya çapında yeni Alman vatandaşı olanları yüzde ellisi, Bavyera çapında ise yüzde 61’i çifte vatandaş. Çifte vatandaşlık aslında artık standart uygulama. Gençler için hangi ülkenin vatandaşı olmuş olmaları pek değil” dedi.  

 

Fotoğraf altı:

m-tasdelen1 (Soldan itibaren) Gülseren Demirel, Anna-Lena Koschig ve Arif Taşdelen.

 

m-tadelen2: Arif Taşdelen.

 

 

m-tasdelen3: Açık oturumu genelde Almanlar izledi.  

Facebook`ta Paylaş
ari-magazin.Com