http://ari-magazin.com/resimler/banner/tuerkiyemfm.jpg

Almanca
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Beiträge

Romanlar korku içinde

Çek Cumhuriyeti'nde seçimler yaklaşıyor. Ülkede skandallar nedeniyle yaşanan hükümet krizi sonucu ekim sonunda erken seçime gidilmesine karar verilmişti. Ancak Çek Cumhuriyeti'nin başlıca sorunlarından biri yürütülen seçim kampanyalarında yer almıyor: Romanlara karşı yapılan ayrımcılık. Aşırı sağcı gruplar Çek Cumhuriyeti'nde yaşayan 200-300 bin Roman'ı protesto ediyorlar. Sıkça yapılan gösterilere halkın desteği de artmaya başladı.

Aşırı sağcılar Romanlara baskı yapıyor

Çek Cumhuriyeti'nin tek Roman opera ses sanatçısı Pavlina Matiova bu gidişattan kaygılı. Prag'ın Rudolfinum konser salonunda temsil veren 24 yaşındaki sanatçı, Roman kadın olarak sahnede olmaktan gurur duyduğunu söylüyor. Ancak bu özel bir durum. Ülkede çoğu Roman meslek edinemiyor başarılı olamıyor. Pavlina Matiova da Bohemya bölgesinin kuzeyindeki Rokycany adlı küçük şehirde büyümüş. Orada bir Roman'ın iyi bir eğitime ve düzenli gelire sahip olması nadir bir durum. Çoğu sosyal yardım alarak geçimini sağlıyor. Küçük şehirde her hafta sonu aşırı sağcı gruplar Romanlara karşı protesto yapıyor.

Pavlina, ailesi ve diğerlerinin kendini güvende hissetmediğini söylüyor: “Bu korkunç bir şey. Aşırı sağcılar tam penceremizin önünden geçti. Perdelerin arkasına saklandık. Korkunç bir duygu bu. Tüm bu yaşananların nasıl sona ereceğini kimse bilmiyor.”

'Ekonomik kriz toplumu gerdi'

Çek Cumhuriyeti'nde ekonomik kriz baş gösterdiğinden bu yana az gelişmiş olan bölgede işsizlik arttı. Aşırı sağcı gruplar da bilinçli olarak Romanlara karşı bir atmosfer yaratmaya çalışıyor.

Romanlar gösterilerden dolayı endişeli

Çek Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Martin Pecina, halkın gösterilere desteğinin giderek arttığı yönünde uyarıyor: “Son üç dört yılda sosyal problemler arttığı için durum daha da kötüleşti. Roman azınlıklar ve çoğunluk toplumu arasında gerginlik son derece arttı. Durum çok ciddi ve kontrolden çıkma tehlikesiyle karşı karşıyayız.”

Ülkede Roman düşmanlığının artmasını çok az kişi dile getirmeye cesaret edebiliyor. Roman aktivistlerin protestolarına katılanların sayısı az oluyor. Roman aktivist Andrej Lucka, "Günlük yaşamın bir parçası haline gelen Romanlara karşı ayrımcılık medya ve siyasetin gündeminde yer almıyor" diyor ve ekliyor: “Biz sadece normal bir hayat yaşamak, çalışmak istiyoruz. Çek Cumhuriyeti'nde bu mümkün değil. Çoğu firmada ırkçılık hakim. Biz Romanlara iş vermiyorlar.”

Partilerin seçim kampanyalarında Romanlara yapılan ayrımcılığa, uygulanan şiddete çözüm sunulmuyor. Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman‘ın Neonazilere karşı halkı uyarması da etkili olmadı. Aşırı sağcılar Ekim ayı sonundaki seçimlere kadar ülkenin çeşitli kentlerinde protesto gösterilerini sürdüreceklerini açıkladı.

©Deutsche Welle Türkçe

Stefan Heinlein / Deniz Eğilmez

Editör: Beklan Kulaksızoğlu

Facebook`ta Paylaş
ari-magazin.Com